szauna szauna szauna

::: Cikkek


RTL-Klub, Ecopoly

szaunaAz RTL-Klub Ecopoly c√≠m√Ľ m√Ľsor√°nak 7. ad√°s√°ban k√©t fiatalember a magyar szaun√°z√°si szok√°sok √©s lehet√Ķs√©gek elterjeszt√©s√©hez saj√°t v√°llalkoz√°si terv√ľket mutatt√°k be a zs√Ľrinek.


Hurr√°, nyaralunk!

szaunaV√©gre v√©ge a hossz√ļ hideg t√©lnek, √©s v√©gre tervezhetj√ľk a nyaral√°st: csal√°ddal, gyerekekkel, p√°runkkal – ki √≠gy, ki √ļgy. Itthon? K√ľlf√∂ld√∂n?


A szauna szó eredete

szaunaAzt hiszem, ez a legalapvet√Ķbb k√©rd√©sek egyike egy ilyen t√©m√°val foglalkoz√≥ honlapon. Ha m√°r a szaun√°z√°s foglalkoztat benn√ľnket, akkor legy√ľnk tiszt√°ban a sz√≥ jelent√©s√©vel.


Szauna történelem

szaunaMilyen tal√°lm√°ny a szauna? R√∂gt√∂n mindenkinek a finnek jutnak esz√©be, ugye? Val√≥sz√≠n√Ľleg √≠gy is van, legal√°bbis a finnek rend√≠thetetlen√ľl maguk√©nak mondj√°k. √Ām a teljes igazs√°ghoz hozz√° tartozik, hogy a kult√ļrt√∂rt√©n√©szek k√∂z√∂tt sincs megegyez√©s a szauna eredet√©t illet√Ķen (Oroszorsz√°g?).


A szaunázás típusai

szaunaMikor mondhatjuk el magunkról, hogy rendszeres szaunázók vagyunk? Akkor, ha maximálisan két hetet hagyunk ki egy-egy szaunázás között.


Kinek (nem) aj√°nlott?

szaunaAvagy a szaun√°z√°s felt√©telei… A szaun√°z√°s az eg√©szs√©gmeg√Ķrz√©s eszk√∂ze lehet. Aki eg√©szs√©ges, ann√°l nagy val√≥sz√≠n√Ľs√©ggel semmilyen probl√©ma nem l√©phet fel a szaun√°z√°ssal j√°r√≥ megterhel√©s sor√°n.

::: Tallůzů


Szauna és egészség

szaunaMeg lehet-e fázni szaunázás közben? Lehet-e fogyni a szaunázástól? Szabad-e terhesség alatt szaunázni? Szaunázhatnak-e asztmások? Hogyan reagál a vérnyomás a szaunázásra? Szabad-e vesebetegeknek szaunázniuk? Miért nem kapunk szaunázás közben hogutát? - Ilyen és sok ehhez hasonló fontos kérdésre válaszol az Einhell Hungaria Kft. tájékoztató anyaga, melyet mindenképpen érdemes átlapoznia, ha érdeklik a szaunázás egészséggel kapcsolatos vonatkozásai.


Hogyan szaunázzunk? - Jó tanácsok

szauna Szaun√°zni t√∂bbet jelent, mint √ľcs√∂r√∂gni a szaunapadon √©s izzadni a melegben: ez egy utaz√°s k√ľl√∂nf√©le √°llom√°sokkal, melyeknek a v√©g√©n megtal√°lhatjuk a test √©s l√©lek harm√≥ni√°j√°t. K√∂vetve az al√°bbi tan√°csokat, szaunaf√ľrd√Ķj√©t pihetet√Ķ √°s √©lvezetes √©lm√©nny√© teheti.


H√Ķhull√°m n√©gy fal k√∂z√∂tt

szaunaA finn exminisztereln√∂k, Urho Kekkonen szaunamegh√≠v√°s√°t soha, egyetlen politikus sem merte visszautas√≠tani. Finnorsz√°g egykori els√Ķ embere a legfontosabb d√∂nt√©seket rendszerint a forr√≥s√°gban √ľld√∂g√©lve hozta meg. A koreogr√°fia mindig ugyanaz: r√∂vid, hivatalos megbesz√©l√©s a t√°rgyal√≥teremben, majd ir√°ny a szomsz√©dos szauna. √Ėlt√∂ny, nyakkend√Ķ, cip√Ķ, zokni, als√≥nadr√°g le – kezd√Ķdhetett a politikai vita. Az igaz√°n fontos d√∂nt√©sek a h√Ķs√©gben sz√ľlettek.


Az infravörös sugarakról

szaunaMivel az emberi test egy √©l√Ķ "biot√°rol√≥", ez√©rt sz√°mos m√©reganyag a bejut√°st k√∂vet√Ķen nem tud azonnal t√°vozni, hanem felhalmoz√≥dik a szervezetben.


Az √Ķsi hagyom√°ny

szaunaFinnorsz√°gban a szaun√°z√°snak √Ķsi hagyom√°nyai vannak, de a szauna a ma ember√©nek √©letm√≥dj√°hoz is szervesen hozz√°tartozik.


A szauna és a finnek

szaunaK√∂zel 1,5 milli√≥ - ma is haszn√°latban lev√Ķ - szauna tal√°lhat√≥ Finnorsz√°gban. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden h√°zban - m√©g lak√°sban is - √©s csal√°dban megtal√°lhat√≥.


Szauna vagy infrakabin?

szaunaA finn szauna √©s az infrakabin k√©t egym√°st√≥l alapvet√Ķen k√ľl√∂nb√∂z√Ķ dolog. Hab√°r mindkett√Ķ az izzaszt√≥ hat√°son kereszt√ľl jav√≠tja az eg√©szs√©get √©s a k√∂z√©rzetet, mind a haszn√°lat m√≥dja, mind az, ami az izzaszt√≥ hat√°st el√Ķid√©zi teljes m√©rt√©kben elt√©r√Ķ.


Hogyan szaun√°zzunk?

szaunaA szaun√°z√°si szok√°sokra vonatkoz√≥an merev szab√°lyokat fel√°ll√≠tani nem szabad - ezt a finnek sem teszik. Itt m√©gis n√©h√°ny olyan √°ltal√°nos √©s mindenk√©ppen tiszteletben tartand√≥ szaun√°z√°si "alapszab√°ly" - t gy√Ľjt√∂tt√ľnk √∂ssze, melyeknek figyelembev√©tele alapvet√Ķ fontoss√°g√ļ.


A finn szaunakult√ļra

szaunaA ma ember√©nek - ha igaz√°n egy j√≥ szaun√°t szeretne - felt√©tlen√ľl ismernie kell az alapvet√Ķ √©p√≠t√©si ir√°nyelveket, szok√°sokat , √©s fontos, hogy a r√©gm√ļlt √Ķsi tapasztalataib√≥l kiindulva, a m√ļlt √©s a jelen k√∂z√∂tti √°tmenet folyamatos legyen.


Gyógyító szauna

szaunaAlig elviselhet√Ķ forr√≥s√°g, gy√∂ngy√∂z√Ķ verejt√©kcseppek, p√°ratlan regener√°l√≥d√°s. Ez a szauna. Megel√Ķz√©s √©s gy√≥gy√≠t√°s egyszerre. √Ām fontos, hogy ismerj√ľk haszn√°latal√°nak szab√°lyait!


Stressz, bor√ļ, hideg? Ir√°ny a g√Ķz!

szaunaFord√≠tsunk h√°tat a t√©lnek! Szaun√°zzunk: a finom, illatos meleg a legjobb orvoss√°g √°tfagyott test√ľnknek-lelk√ľnknek.


Fogy√≥k√ļra a kabinban

szaunaAz infrav√∂r√∂s sug√°rz√°s elv√©n mûk√∂dõ meleg√≠tõkabint, elterjedtebb nev√©n infraszaun√°t az 1980-as √©vek √≥ta egyre kiterjedtebben alkalmazz√°k k√≥rh√°zak, eg√©szs√©gv√©dõ, term√©szetgy√≥gy√°szati √©s szabadidõk√∂zpontok, fitness-szalonok. Hat√°sa sz√°mos ter√ľleten bizony√≠tottan kiv√°l√≥.


Illatorgia a g√Ķzben

szaunaK√ľl√∂n√∂sen a t√©li h√≥napokban kellemes beb√ļjni a szauna forr√≥s√°g√°ba. Ilyenkor az ember ellazul, relax√°l √©s felfriss√ľl. A szauna tiszt√≠tja a b√Ķr p√≥rusait, f√°jdalomcsillap√≠t√≥, s√Ķt el√Ķseg√≠ti a nyugodt alv√°st is.


Szaun√°z√°s - kicsikkel...

szaunaA rendszeres szaun√°z√°s eg√©szs√©g√ľnk meg√Ķrz√©s√©nek egyik nagyszer√Ľ √©s m√≥dfelett kellemes m√≥dszere. A kiad√≥s izzad√°s, majd az azt k√∂vet√Ķ „hidegsokk” er√Ķs√≠ti immunrendszer√ľnket. Ez az igazs√°g nemcsak a feln√Ķttekre, hanem a gyermekekre is vonatkozik! √Āltal√°nos tapasztalat: kevesebb eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°ja van azoknak a gyermekeknek, akik rendszeresen szaun√°znak.

szauna
szauna
szauna
szauna szauna szauna
   
levťlŪrŠs