szauna szauna szauna

Kinek (nem) ajánlott?

szaunaAvagy a szaunázás feltĂ©telei… A szaunázás az egĂ©szsĂ©gmegõrzĂ©s eszköze lehet. Aki egĂ©szsĂ©ges, annál nagy valĂłszĂ­nĂ»sĂ©ggel semmilyen problĂ©ma nem lĂ©phet fel a szaunázással járĂł megterhelĂ©s során.


A szaunázás az egészségmegőrzés eszköze lehet. Aki egészséges, annál nagy valószínűséggel semmilyen probléma nem léphet fel a szaunázással járó megterhelés során, így nyugodtan élvezheti a jótékony hatást hetente akár 2-3 alkalommal is, persze a szabályok precíz betartásával. Gyermekek is használhatják a szaunát, gondos szülői felügyelet mellett. Természetesen csak addig, amíg nekik is jólesik (nem árt a fokozatos hozzászoktatás).

Aki beteg, annak azonban vigyáznia kell. Feltétlenül fontos kikérni a kezelőorvos véleményét, hogy tudjuk, egyáltalán szaunázhatunk-e, ugyanis egyes betegségeknél ez kifejezetten kerülendő (lázas megbetegedések, pl. influenza; erek gyulladtsága esetén; epilepszia súlyos formáinak esetén; szívritmuszavar esetén; rákos megbetegedés esetén; rosszindulatú daganatoknál; szívelégtelenség, magas vérnyomás, tüdőbaj (tuberkulózis) esetén; nedvedző ekcémánál, stb.)!

Néhány betegség esetében az orvos úgy ítéli meg, hogy mellette bizonyos feltételeknek megfelelően mégis szaunázhatunk, ilyen (idült) betegségek például a gyulladásmentes visszértágulás, cukorbetegség, depresszió, reumás megbetegedés, asztma, ízületi betegségek, zöld hályog, keringési zavarok, stb. Ha nem tartjuk be az orvos utasításait, annak súlyos következményei lehetnek, tehát saját egészségünket nem érdemes kockáztatni!

Nem ajánlott olyan személyeknek sem, akik beültetett protézissel rendelkeznek, illetve a nőknek sem terhesség vagy havi ciklusuk idején. Vannak olyan esetek, amikor a szaunázást gyógyintézet rendeli el, hisz ez lehet akár kiegészítő gyógymódja egy betegségnek, s ilyenkor orvos vagy egyéb szakképzett eü. alkalmazott felügyeli az egésznek a menetét.


::: További cikkek

::: Tallózó

szauna
szauna
szauna
szauna szauna szauna
   
levélírás