szauna szauna szauna

Szauna vagy infrakabin?

szaunaA finn szauna és az infrakabin két egymástól alapvetõen különbözõ dolog. Habár mindkettõ az izzasztó hatáson keresztül javítja az egészséget és a közérzetet, mind a használat módja, mind az, ami az izzasztó hatást elõidézi teljes mértékben eltérõ.


Mi a különbség?

A finn szauna és az infrakabin két egymástól alapvetően különböző dolog. Habár mindkettő az izzasztó hatáson keresztül javítja az egészséget és a közérzetet, mind a használat módja, mind az, ami az izzasztó hatást előidézi teljes mértékben eltérő.

A kabin felmelegítése

Az infrakabin esetében a test melegszik fel a kabinban, a levegő csak kis mértékben. A Physiotherm technikával felszerelt alacsony hőmérsékletű Finnrelax infrakabinokban a hőmérséklet 30–40°C (a hagyományos infrakabinokban 45–65°C). A finn szaunában a szaunakályha a levegőt melegíti fel, és a hőmérséklet 70–100°C.

Izzasztó hatás

Az infrakabinban az infravörös sugárzástól izzadunk, amelynek hatása a bőr alsó rétegeibe is eljut, és a testet melegíti fel. Egy gleccseren például az infravörös sugarak hatására fagypont körüli hőmérsékleten is izzadunk, és ez a hatás érvényesül az infravörös kabinokban is. A finn szaunában a kabinban lévő 70–100°C-os hőmérséklet miatt izzadunk.

Egy helyben ülés mozgásszabadság

Az infravörös sugárzás előnyeinek optimális kihasználása érdekében fontos arra ügyelni, hogy a sugárzás egyenletesen érje testünket. A hatékony, minden területre kiterjedő infravörös sugárzás eléréséhez azonban az infrakabinban lehetőség szerint állandó testtartást ajánlatos felvennünk (egy helyben ülés). A finn szaunát használhatjuk ülő vagy fekvő testhelyzetben is, mivel hatása független a testtartástól.

Időtartam

Az infrakabinban egy alkalommal kb. 30 percet töltünk el. Az infrakabin használatához elegendő néhány perc felfűtési idő. A finn szaunát kívánság szerint használhatjuk akár egymást követő 2–3 alkalommal, 10–15 percre, rövidebb-hosszabb szünetek közbeiktatásával. A finn szauna használatához szükséges felfűtési idő mérettől függően 30–45 perc.

A finn szauna és az infrakabin használata társaságban

Az infrakabint egy alkalommal, kb. 30 percig, általában 1–2 személy használja egy időben. Többnyire a gyógyító, egészségjavító szempont kerül előtérbe. A finn szauna egészségre kifejtett jótékony hatása mellett közös élményt jelent a családdal vagy barátokkal, ami gyakran órákon át tarthat, és felejthetetlen élményt nyújt.

A víz

Az infrakabin működéséhez nincs szükség vízre, mivel a testre ható optimális infravörös sugárzás a lényeg. A finn szaunában azonban a víznek alapvető szerepe van. Aki a finn szaunában a kövekre vizet locsolva egyszer megtapasztalta a száraz és párás levegő változásának élményét, újra és újra szeretné átélni. A finn szaunában a kövek vízzel történő locsolása után a testben szétáramló frissesség érzését, a szabad légutak, valamint a rendkívüli koncentrálóképesség élményét csak nehezen lehet leírni.

Méret, helyigény és hálózati csatlakozás

Az infrakabinok az optimális infravörös sugárzás érdekében többnyire 1-2 személyes kivitelben készülnek. Ezáltal a kabinokat kisebb méretekben gyártják, és átlagosan 1,10 x 1,35 m alapterületűek. Az áramigény 220 V. A kisebb finn szaunák (3m²-ig) áramigénye 220 V. Ettől a mérettől kezdődően 380 V (3 fázis) hálózati feszültség szükséges.
Az alkalmazott faanyagok Finnrelax infrakabin 1 - képen: csomómentes erdei fenyő változat
A faanyag kiválasztása elsősorban az Ön egyéni kívánságaitól függ. Minden anyag, mely felhasználható a szaunaépítéshez, infrakabinok építésére is alkalmas. Általában három különböző anyagot ajánlunk, melyek tulajdonságaik alapján a leginkább alkalmasak infrakabinok építéséhez:
- Enyhén csomós finn erdei fenyő
- Csomómentes finn erdei fenyő
- Kanadai vörös cédrus
Természetesen egyéb anyagok is kaphatóak, melyeket az Ön lakásának berendezéséhez igazodva választhat ki. Amennyiben az Ön úgy dönt, hogy szaunát és infrakabint is vásárol, mindkettő megépíthető ugyanabból a faanyagból.

Finn szauna vagy infrakabin?

Ahogyan a fenti különbségekből látható, a döntés – "Infrakabin vagy finn szauna" – az egyéni igényektől és kívánságoktól függ. Azt ajánljuk, hogy mindkettőt – a szaunát és az infrakabint is – próbálja ki, annak érdekében, hogy pontos képet alkothasson róluk. Ezért nyújtunk lehetőséget arra, hogy termékeinket személyesen is kipróbálhassák. Mivel mindkettő – a szauna, valamint az infrakabin – más-más módon járulhat hozzá jelentősen egészsége megőrzéséhez és javításához, érdemes mindkettő megvásárlásán elgondolkodni, hogy előnyeiket a helyzettől és az igényektől függően ki lehessen használni.

A Finn szauna és az infrakabin kombinácója?

A szauna mérete nagyobb és nagyobbnak is kell lennie, mint az infrakabinnak. A kombinált szaunák (hagyományos szauna és infrakabin együtt) építését nem javasoljuk, mivel a normál méretű szaunákban többek között az infrasugárzók optimális elhelyezése sem kivitelezhető. Amennyiben a személy túl messze van a sugárzótól, vagy a sugárzó túl magasan vagy alacsonyan helyezkedik el, az infravörös sugárzás hatása nem érvényesül megfelelőképpen. Ezért nem ajánljuk ezt a tulajdonképpen kézenfekvőnek látszó kombinált változatot. A felsorolt érvek miatt az ilyen jellegű kombinációk mind a szauna, mind az infrakabin működését hátrányosan befolyásolnák.

Az eredeti cikk a FINNRELAX Szauna és Szabadidő Kft. honlapján olvasható.::: További cikkek

::: Tallózó

szauna
szauna
szauna
szauna szauna szauna
   
levélírás