szauna szauna szauna

Szauna és egészség

szaunaMeg lehet-e fázni szaunázás közben? Lehet-e fogyni a szaunázástól? Szabad-e terhesség alatt szaunázni? Szaunázhatnak-e asztmások? Hogyan reagál a vérnyomás a szaunázásra? Szabad-e vesebetegeknek szaunázniuk? Miért nem kapunk szaunázás közben hogutát? - Ilyen és sok ehhez hasonló fontos kérdésre válaszol az Einhell Hungaria Kft. tájékoztató anyaga, melyet mindenképpen érdemes átlapoznia, ha érdeklik a szaunázás egészséggel kapcsolatos vonatkozásai.


38. oldal:
Milyen intézkedések egészítik ki a szaunázást?

Miközben Finnországban a nyilvános szaunákban „fürdető nőket” alkalmaznak, azaz olyan, idősebb asszonyokat, akik megmossák a szaunázókat (mert a finneknél a test megtisztítását tekintik a szaunázás céljának), nálunk a szaunafürdőkben főként a masszőr az egyedüli foglalkoztatott szakember.

A kézi testmasszázs, mint különleges ápoló és terápiás forma, a szaunázás németországi elterjedésével együtt szintén rendkívül népszerűvé vált. Miközben a klinikákon, a szanatóriumokban és a fizioterápiás rendelőkben gyógykezelésként, és a sportolóknál gyógyászati és fitneszcélokat szolgál, a masszírozás az egészséges emberek számára, ahogyan ezt a szaunafürdőkben alkalmazzák, olyan testápolási forma, amely elősegíti a vérkeringést és a szövetek salaktalanítását.

Így elmondható, hogy a masszírozás hatása messzemenően azonos a szaunafürdőzés hatásával. A melegben ellazult izomzaton mély hatású masszírozást végeznek. Ezzel mozgásba hozzák a szövetben lévő folyadékot, amelyben lerakódások és betegséget okozó anyagok is vannak. A masszázst követő szaunázáskor feltűnően bőséges lesz az izzadás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a masszázsnál használt anyagok maradványa sem akadályozza ezt meg. Előszeretettel használnak masszírozáshoz valódi bőrfunkció olajat, amelynek felszívódó anyaga jótékonyan hat a bőrre.

Egy másik masszírozási forma, amely a betegségek kezelésében, különösen a sportsérüléseknél és túlsúly esetén a helyi zsírfelhalmozódás megszüntetésekor terjedt el széles körűen, a víz alatti sugármasszázs (tangentor). Köztudomású, hogy nagy, temperált vízzel telt medencében történik. A vízből a testbe jutó hő hatása szerepet játszik a hatások kialakulásában. Ha azonban ezt a módszert a szaunával párosítva alkalmaznák, zavarná a meleg/hideg inger ritmikus lefolyását és hátrányosan befolyásolná a szaunázás sikerét.

Amennyiben esetleg utasítás miatt válik szükségessé, hogy a szaunázást is és a víz alatti masszázst is ugyanazon a napon vegye valaki igénybe, akkor az lenne a célszerű, hogy elsőként a víz alatti masszázs kerüljön sorra és - kb. 1/4-1/2 órás szünet után - következzen csak a szaunázás.

Ha a szaunázáson kívül egyéb melegítő kezelést is igénybe kívánunk venni, pl. gőzkamrát, vagy hot-wirl-pool-t, szem előtt kell tartani, hogy a test felmelegedését csak lehűtéssel, tehát pl. leöntéssel, vagy merülő fürdéssel szabad ismét kiegyenlíteni, mielőtt az ember a szervezetét más típusú melegnek teszi ki.

Ha uszoda is rendelkezésre áll, gondolni kell arra is, hogy a csarnok párás, meleg levegője (gyakran 28 oC-nál is melegebb) a szaunázás után nagy oxigénigényű szervezet számára éppoly kedvezőtlen, mint a medence meleg vize. A fűtött úszómedencében végzett úszás, amely nagyon ajánlott a mozgáshiány pótlására, előzze meg a szaunázást. Először úszás, utána szauna (úszás nélkül)!

Általánosságban elmondható, hogy először következzen a fizikai erőkifejtés, utána pihenés, tehát először úszás, tornázás, futás stb., utána szaunázás. Azaz a torna- és a fitnesztermi gyakorlatok is előzzék meg a szaunázást.

A szaunázást követő szoláriumozás és napozás esetén szem előtt kell tartani, hogy a szaunázás következtében leválnak a bőr elszarusodott hámsejtjei, így az érzékenyebbé válik a sugárzásra.

< előző oldal | következő oldal >

Tartalomjegyzék - a cikk további oldalai:

         1. oldal: Előszó
         2. oldal: Mi a szauna?
         3. oldal: Szauna-és gőzfürdő
         4. oldal: Milyen régi a szauna?
         5. oldal: Mennyi szauna létezik?
         6. oldal: Mit kívánunk elérni a szaunafürdőzéssel?
         7. oldal: Mi tartozik a szaunához?
         8. oldal: Milyen jellegzetességei vannak a szaunahelyiségnek?
         9. oldal: Hogyan szaunázzunk?
        10. oldal: Mit tegyünk, ha nem tudunk izzadni?
        11. oldal: Mit jelent a ráöntés?
        12. oldal: Milyen gyakran szaunázzunk?
        13. oldal: Hogyan hat a szaunázás a szervezetre?
        14. oldal: Nagyon kimerül-e az ember szaunázás után?
        15. oldal: Lázasok vagyunk-e szaunázáskor?
        16. oldal: Meg lehet-e fázni szaunázás közben?
        17. oldal: Be lehet-e lélegezni a forró levegőt károsodás nélkül?
        18. oldal: Veszélyes-e a forróság a bőrre?
        19. oldal: Káros lehet-e a nagy folyadékvesztés?
        20. oldal: Miért ne igyunk szaunázás közben?
        21. oldal: Szabad-e vesebetegeknek szaunázniuk?
        22. oldal: Mit szól a szív ehhez a sok meleghez?
        23. oldal: Hogyan reagál a vérnyomás a szaunázásra?
        24. oldal: Miért nem kapunk szaunázás közben hőgutát?
        25. oldal: A „helyes” és a helytelen szaunázásról
        26. oldal: Jól bevált szaunázási szabályok
        27. oldal: Amiről feltétlenül le kell beszélnünk!
        28. oldal: Mit jelentenek a javasolt lábmelegítő fürdők?
        29. oldal: Lehet-e fogyni a szaunázástól?
        30. oldal: Szabad-e terhesség alatt szaunázni?
        31. oldal: Szabad-e és kell-e a gyerekeknek szaunázniuk?
        32. oldal: Mire ügyeljen a sportoló szaunázáskor?
        33. oldal: Hány éves korig lehet szaunázni?
        34. oldal: Szaunázhatnak-e asztmások?
        35. oldal: Hasznos-e a szaunázás megfázás ellen vagy megfázás esetén?
        36. oldal: Szaunázzanak-e a reumások?
        37. oldal: Milyen betegségek esetén van szükség szaunázásra, és melyek azok a betegségek, amelyek meglétekor nem szabad szaunázni?
        38. oldal: Milyen intézkedések egészítik ki a szaunázást?
        39. oldal: Speciális tanácsok kezdő szaunázóknak
        40. oldal: Irodalomjegyzék
        41. oldal: Függelék - Amire szaunázáskor szükség van

Kattintson ide, ha az összes oldalt egy oldalon szeretné látni! (nyomtatáshoz ideális)


::: További cikkek

::: Tallózó

szauna
szauna
szauna
szauna szauna szauna
   
levélírás